NAUKATEHNOLOGIJAVESTIVESTI IZ SVETA

Naučnici po prvi put primećuju vanzemaljsku planetu kako se formira

Naučnici otkrili vanzemaljsku planeta

VAŠINGTON (Rojters) – Astronomi i naučnici su gledali u ono što izgleda kao planetarno porodilište, posmatrajući po prvi put unutar ogromnog diska guste gasove i prašine koji okružuje novoformiranu zvezdu, planetu u procesu rođenja.

Ova velika,mlada planeta formira se oko zvezde zvane AB Aurigae koja je oko 2,4 puta veća od sunčeve mase i koja se nalazi u našoj galaksiji Mlečni put na 520 svetlosnih godina od Zemlje, saopštili su u sredu istraživači. Svetlosna godina je razdaljina koju svetlost pređe u godini, 9,5 biliona km, na (5,9 biliona milja).

Naučnici su koristili vrlo veliki teleskop Evropskog opservatorija u Čileu da bi uočili spiralnu strukturu unutar vrtlog diska oko AB Aurigae nastale prisustvom planete. Otkrili su „uviti“ obrazac gasa i prašine u spiralnoj strukturi koja je označavala mesto na kome se planeta sjedinjuje.

„Potrebno je nekoliko miliona godina da planeta bude u završnoj fazi, tako da rođenje nije definisano na vreme. Međutim, možemo reći da smo verovatno uspeli da uhvatimo planetu u procesu formiranja“, rekao je astronom Pariške opservatorije Entoni Bokaleti, koji je predvodio istraživanje objavljeno u časopisu Astronomy & Astrophysics.

Otkriveno je više od 4000 planeta u orbiti zvezda izvan našeg Sunčevog sistema. Naučnici su željni da saznaju više o tome kako se rađaju kako se hladni gas i prašina konsoliduju na ovim diskovima koji okružuju nove zvezde.

Planeta se nalazi oko 30 puta dalje od svoje zvezde u odnosu na Zemljinu udaljenost od sunca – otprilike udaljenost planete Neptun u našem Sunčevom sistemu, rekao je Bokaleti. Čini se da je velika planeta gasa, a ne stenovita planeta poput Zemlje ili Marsa, i možda je masivnija od najveće planete Jupiter našeg solarnog sistema, dodao je Bokaleti.

Nemački BDP pao 2,2 odsto u prvom kvartalu

Izvor: Reuters.com

Comments (1)

  1. A ostale planete su zemaljske? Čisto me interesuje.

Comment here