Štitonoša

Najčitaniji portal u Srbiji i regionu

Telefon
NAUKA TIPS AND TRICKS VESTI

Telefon umesto web kamere

Prethodnih meseci, deo čovečanstva koji je bio u prilici, otkrio je „čari” rada od kuće. Najednom je globalna potražnja za laptopima i veb kamerama porasla, a kako zakoni ekonomije nalažu, porasle su i cene. Ukoliko vam je potonji uređaj potreban a ne dreši vam se kesa, dobra vest je da i kamera telefona može da završi posao. 

Na Google Play Storeu postoji nekoliko aplikacija koje služe ovoj svrsi, DroidCam jedna je od najjednostavnijih za upotrebu. Takođe, pri korišćenju besplatne verzije, nema vodenog žiga preko ekrana, što je za pohvalu. Preduslov za korišćenje je operativni sistem Android 5.0 Lollipop ili noviji.

1. Za početak, instalirajte program na vaš telefon, a Windows klijent na kompjuter (u dva navrata će zatražiti dozvolu za instalaciju drajvera, odobrite). Kada se to okonča, pokrenite ga na oba uređaja. 

2. Telefon će DroidCam prikazati ekran sa Wifi IP adresom. Nju unosite u Device IP polje na kompjuteru. Za uspostavu bežične veze, potrebno je da su na istoj WiFi mreži. Moguća je veza i putem USB kabla, klikom na taster u sredini. Ne zaboravite da štiklirate i Audio (mikrofon) stavku pre nego što uspostavite vezu.

Naravno, kamera na poleđini daleko je moćnija. No, ako želite da izaberete prednju, to činite na telefonu, tako što tapnete na taster sa tri tačke u gornjem desnom uglu aplikacije, a zatim u Settingsu pronađite segment Camera

Kada se uspostavi veza, sve što je preostalo je da uključite ZoomSkype ili neki sličan softver za video pozive. U specifikaciji se navodi da je potrebno u podešavanjima ovakvih programima podesiti default cameru na ’DroidCam Source 2/3’, kao i mikrofon na ’DroidCam Virtual Audio’. Međutim, kada smo testirali na Skypeu, on je automatski preuzeo prenos sa DroidCama, tako da za tim nije bilo potrebe. Za punu verziju programa potrebno je izdvojiti 5 dolara, mada će prosečnom korisniku ova besplatna verzija biti sasvim dovoljna.

Kako da se zaštitimo u modernom IT svetu?

Izvor: Svet kompjutera

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *